Template Tools
ICT
Overheid stopt 15 miljoen in ontwikkeling supercomputers
Geschreven door Administrator   
maandag, 28 juni 2010 09:41

De Nederlandse overheid subsidieert onderzoek naar supersnelle, energiezuinige computersystemen met vijftien miljoen euro. Het onderzoek is nodig om de gigantische hoeveelheden data van een nieuwe radiotelescoop aan te kunnen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door IBM en het Nederlandse instituut voor radioastronomie Astron. In de eerste vijf jaar zal het project 32,9 miljoen euro kosten; 15 miljoen daarvan wordt bekostigd door het Ministerie van Economische Zaken, zo heeft de overheid bekendgemaakt.

De snelle supercomputers zijn nodig om de enorme hoeveelheid data van de nog te bouwen Square Kilometre Array te verwerken, een telescoop bestaande uit een grote hoeveelheid schotels die, zoals de naam al doet vermoeden, een vierkante kilometer beslaan. De telescoop wordt waarschijnlijk gebouwd in Australiƫ, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland, omdat daar de minste interferentie optreedt.

De telescoop, die in 2024 werkend moet zijn, zal een enorme hoeveelheid data genereren en om die aan te kunnen is de huidige infrastructuur onvoldoende. Volgens Astron zal de telescoop een exabyte aan data per dag produceren, oftewel 106 terabyte. De benodigde rekenkracht om de telescoop te laten werken ligt 'vele miljoenen' keren hoger dan de snelste computers die vandaag de dag bestaan, stelt het instituut.

De nieuwe supercomputers moeten zeer snel werken, maar ook energiezuinig zijn. Gedacht wordt onder meer aan chips die in drie dimensies worden opgebouwd. Voor de supercomputers zijn ook snelle optische interconnects nodig; de doorvoersnelheden van huidige interconnects zijn onvoldoende. Ook opslag van de grote hoeveelheden data is een uitdaging. Daarvoor wordt bijvoorbeeld gedacht aan nieuwe vormen van tapeopslag.

Comments (0)

Laatst aangepast op maandag, 02 april 2012 14:23
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 13

Advertenties

Wie is online

We hebben 1 gast online